Preskocit navigáciu

Účasť generála Zmeka na Stredoeurópskej obrannej konferencii v Splite


Účasť generála Zmeka na  Stredoeurópskej obrannej konferencii v Splite

Začiatkom týždňa sa náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko zúčastnil Konferencie náčelníkov generálnych štábov strednej Európy, ktorá sa uskutočnila v dňoch 10.-11. júna v chorvátskom Splite.

Konferenciu náčelníkov obrany strednej Európy organizoval generál americkej armády Christopher Cavoli, veliteľ európskeho velenia USA a vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe, spolu s chorvátskym generálporučíkom Tihomirom Kundidom, náčelníkom generálneho štábu chorvátskych ozbrojených síl.

Aktivita prilákala vysokých vojenských predstaviteľov z Bulharska, Česka, Chorvátska, Maďarska, Moldavska, Poľska, Rumunska a Slovinska. Tohtoročnej iterácie sa zúčastnili aj delegácie z Moldavska a Turecka, ktoré pokračovali v diskusii o regionálnej bezpečnosti a posilňovaní partnerstiev.

Na konferencii sa zúčastnili aj zástupcovia Úradu národnej gardy USA pod záštitou Programu štátneho partnerstva, ktorý spája organizácie Národnej gardy s partnerskými krajinami, so zámerom zdokonaliť ich jednotné fungovanie pri riešení bezpečnostných výziev.

Cieľom konferencie bolo posilnenie pripravenosti európskych národov a našich spojencov úspešne čeliť bezpečnostným hrozbám a výzvam súčasnej doby. Počas konferencie vedúci predstavitelia diskutovali o kolektívnom úsilí zlepšiť kybernetickú a vesmírnu bezpečnosť a umožniť rýchle nasadenie síl v reakcii na krízu.

Konferencie náčelníkov obrany, ktoré pravidelne organizujú spojenci v celej Európe, sú kľúčovou súčasťou komplexného prístupu USEUCOM k regionálnej bezpečnosti. USEUCOM a jeho spojenci podporujú trvalé partnerstvá a posilňujú spoluprácu medzi spojencami a partnerskými krajinami.



Autor: OS SR - Dátum: 12.06.2024
Čítanosť: 617
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share