Preskocit navigáciu

„Éódeťáci“ zo Slovenska len v prvom mesiaci zasiahli dvakrát. Pre špeciálov.


„Éódeťáci“ zo Slovenska len v prvom mesiaci zasiahli dvakrát. Pre špeciálov.

 Jednotky EOD (Explosive Ordnance Disposal – jednotky pre likvidáciu výbušnej munície) patria právom k špičke našich slovenských ozbrojených síl. Tichým a nenápadným spôsobom, každodennou prácou, profesionálnymi výkonmi, znalosťami a skúsenosťami si v zahraničných operáciách postupne získali zaslúžený rešpekt a uznanie koaličných partnerov i ostatných vojakov.

 Okrem mnohých zdanlivo rutinných zásahov si na svoje konto pripísali aj EOD podporu slovenských  špeciálnych síl a členov špeciálnych jednotiek Afganských bezpečnostných síl.

 O jednotkách EOD sa vie, že v zahraničných operáciách poskytujú najnebezpečnejší servis. Slovami veliteľ EOD tímu: "Ak túto prácu nemáte radi, nezvládnete ju a odídete, pretože ak stojíte pravidelne tvárou v tvár improvizovaným výbušným systémom, nevybuchnutej munícii a ďalším útokom a hrozbám, musíte byť nielen špičkový profesionál, ale svojím spôsobom tú prácu musíte milovať.“

 Hlavnou úlohou EOD tímu vyslaného do Afganistanu je  poskytovanie EOD podpory slovenským  špeciálnym silám a koaličným jednotkám pri zvyšovaní bezpečnosti v provincii, v čase patrol a pre bezpečnostné operácie. Špecialisti EOD poskytujú aj podporu špecializovaných operácií C-IED (operácie k odhaleniu muničných skrýš a výrobní improvizovaných výbušných systémov - IED - Improvised Explosive Device), vykonávajú povýbuchové analýzy PBA (Post Blast Analysis) na miestach IED incidentov. Získané informácie používajú  k odhaľovaniu buniek výrobcov IED.

 Iba v prvom mesiaci nasadenia so slovenským poradným tímom pre špeciálne operácie mali „éódeťáci“ dva ostré zásahy. Oba v provincii Kábul.


„Éódeťáci“ so Slovenska len v prvom mesiaci zasiahli dvakrát. Pre špeciálov.„Éódeťáci“ so Slovenska len v prvom mesiaci zasiahli dvakrát. Pre špeciálov.„Éódeťáci“ so Slovenska len v prvom mesiaci zasiahli dvakrát. Pre špeciálov.

Autor: nadrotmajster Pavol Ondrášek, VeSŠO – Stredisko CIMIC/PSYOPS , Foto: nadrotmajster Pavol Ondrášek, VeSŠO – Stredisko CIMIC/PSYOPS - Dátum: 19.02.2020
Čítanosť: 28180
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share