Preskocit navigáciu

Kurz "SNCO Career Course USMC" The Staff-NCO Academy, Quantico, Virginia


Kurz

V dňoch 28.2.-27.3.2020 sa príslušník Čestnej stráže prezidenta SR rtn. Ľudovít Vereš zúčastnil kurzu SNCO v Quantico vo Virginii (USA).

Kurz počas celého obdobia mal teoretický charakter bez praktických cvičení, ktorého sa zúčastnilo 72 frekventantov (2 príslušníci z OS SR, 1 príslušník z Litvy a 69 domácich príslušníkov z námornej pechoty).

Obsah kurzu bol zameraný hlavne na prednášky o komunikácii, efektívnom počúvaní, čítaní a písaní, kreatívnom myslení, vodcovstve, vývoji skupiny, o doktrínach námornej pechoty, vojenskej histórii, plánovacom procese, spoločných operáciách v rámci námornej pechoty, príprave tréningových programov na zvyšovanie si výkonnosti z telesnej pripravenosti. Na začiatku kurzu bolo vykonané preskúšanie s fyzickej výkonnosti kvôli zhodnoteniu telesnej pripravenosti podľa noriem USMC. Celé osnovy kurzu pozostávali na zameranie sa na poddôstojníka a jeho vedomostného rozvíjania sa v oblasti osobného myslenia a k bližšiemu premosteniu k dôstojníkom. Tento rozvoj museli frekventanti kurzu vykonať napísaním dvoch esejí v oblasti vodcovstva na základe zadaných úloh a v oblasti profesie vojaka. Medzi kľúčové zadania patrili skupinové úlohy a to vypracovať tzv. (CAPSTONE) v dĺžke 10 strán podľa zadanej témy a následne vykonať prednášku a obhajobu práce. Na konci kurzu sa vykonalo cvičenie a preskúšane zamerané na kritické myslenie počas Wargame. Na úspešné ukončenie kurzu bolo potrebné získať minimálnu hranicu hodnotenia vo výške 80% zo zadaných úloh.

Z dôvodu vypuknutia pandémie COVID-19 bol kurz skrátený o 2 týždne. Celkové ciele kurzu z dôvodu skrátenia však boli splnené. Hlavným cieľom poddôstojníckej akadémie podľa nových stanovených osnov USMC je zvýšenie si intelektuálnych schopností a zručností na požadovanú hodnosť - rotmajster. Zvýšenie si vedomosti v rámci prístupu a plneniu úloh a praktické precvičenie zo znalosti anglického jazyka splnili ciele rtn. Ľudovíta Vereša.


Kurz Kurz

Autor: rtn. Ľudovít VEREŠ , Foto: rtn. Ľudovít VEREŠ - Dátum: 17.04.2020
Čítanosť: 3867
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share