Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.


Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.

     V dňoch 28. – 30.12.2020 bol pod vedením dvoch príslušníkov NCVD OS SR vykonaný najdlhší pozemný presun techniky v histórii OS SR, ktorým bola dokončená výmena spôsobilosti v operácii predsunutá prítomnosť. Kolóna vozidiel bola zostavená zo sprievodného vozidla Volkswagen Transporter, patriaceho NCVD OS SR, dvoch Tatrapanov z Ružomberka a jedného Multiliftu z Prešova. 1318 – takýto počet prejdených kilometrov ukazovalo počítadlo na jednom z Tatrapanov po príchode do Adaži.

     Presun bol vykonaný na trase Žilina – Adaži a bol rozdelený na tri etapy. Prvá etapa dňa 28.12.2020 viedla zo Žiliny na vojenskú základňu v Sochaczewe pri Varšave, kde bolo od poľských kolegov zabezpečené parkovanie a ubytovanie. Táto prvá etapa bola najviac náročná, pretože nielenže bola najdlhšia, ale aj bez sprievodu vojenskej polície na území Poľska.

     Druhá etapa presunu dňa 29.12.2020 viedla zo Sochaczewa na vojenskú základňu v meste Marijampolé v Litve. Cesta bola hodne náročná, kde na hraniciach Poľska a Litvy už čakalo auto vojenskej polície, ktoré kolónu bezpečne priviedlo do miesta určenia.

     Tretia etapa dňa 30.12.2020 z vojenskej základne v Marijampolé do výcvikového priestoru v Adaži bola celá v sprievode vojenskej polície, čo značne uľahčilo zvyšok prepravy. Na hraniciach Litvy a Lotyšska sa ku kolóne pripojili tri vozidlá vojenskej polície, ktoré kolónu rýchlo a bezpečne dopravili do Adaži, kde prebehlo odovzdanie techniky. Večer sa všetci zúčastnení podrobili testom na COVID-19 v Rige.

     Táto preprava bola výnimočná nielen v dĺžke samotnej pozemnej prepravy do miesta operácie, ale aj v realizácii spätnej prepravy z miesta operácie. Dňa 31.12.2020 na Letisko v Rige priletel letecký prostriedok VzS OS SR C-27J SPARTAN, ktorý  priviezol zvyšok vojakov nasadených do operácie Predsunutá prítomnosť. Následne bolo do leteckého prostriedku naložené vozidlo NCVD a spolu s príslušníkmi NCVD a vodičmi Tatrapanov letecky prepravené späť na Slovensko.

     Vďaka za úspešnú realizáciu najdlhšieho pozemného presunu techniky v dejinách OS SR patrí všetkým, ktorí sa podieľali na jeho zabezpečení, ale aj partnerským krajinám NATO, za podporu s parkovaním techniky, ubytovaním a policajným sprievodom celej kolóny.

Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.Dokončenie výmeny spôsobilosti v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku.

Autor: nrtm. Viliam UHRÍNEK , Foto: kpt. Ing. Peter KVOČKULIAK, nrtm. Viliam UHRÍNEK - Dátum: 04.01.2021
Čítanosť: 2835
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share