Preskocit navigáciu

Dôležitosť interoperability pri krízových situáciách


Dôležitosť interoperability pri krízových situáciách

      V poslednom januárovom týždni sa v priestoroch 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) odohral mimoriadny výcvikový program, ktorý zdôrazňoval význam medzirezortnej spolupráce v oblasti zdravotnej prípravy. Tento výcvik, konaný od pondelka 22. do piatku 26. januára 2024 bol organizovaný s cieľom posilniť taktické zdravotnícke zručnosti a interoperabilitu medzi rôznymi bezpečnostnými zložkami.
      Zaujímavosťou výcviku bolo zapojenie príslušníkov nielen pluku, ale aj iných rezortov. Medzi účastníkmi boli zastúpené významné bezpečnostné zložky ako napríklad policajné pohotovostné útvary, jednotky služobných zákrokov Kriminálneho úradu finančnej správy, zásahové skupiny Zboru väzenskej a justičnej stráže, Ochrana ústavných činiteľov a Útvar zásahovej jednotky a kynológie Mestskej polície Bratislava.
      Hlavným cieľom aktivity bola príprava a zlepšenie taktickej zdravotnej starostlivosti – Tactical Combat Casualty Care (TCCC). Je kľúčová pri zvládaní krízových situácií a je nutné získať vedomosti a praktické zručnosti, ktoré sú neoceniteľné ako v medzinárodnom krízovom manažmente, tak i v krízových situáciách na území Slovenska.
      Výcvik vyvrcholil simuláciou náročnej situácie po útoku aktívneho strelca v civilnom prostredí. Účastníci boli postavení pred výzvu ošetriť ranených, čo znamenalo aplikovať nadobudnuté zručnosti v stresovej a náročnej situácii.
      Výcvik zdôrazňuje dôležitosť spolupráce a vzájomného pochopenia medzi rôznymi bezpečnostnými zložkami, čo je kľúčové pre efektívne zvládanie núdzových situácií v rôznych prostrediach.


Dôležitosť interoperability pri krízových situáciách IDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IIDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IIDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IIDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IIDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IIIDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IIIDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IIIDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IIIDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IVDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IVDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IVDôležitosť interoperability pri krízových situáciách IV

Autor: kapitánka Sylvia Šebestian/5. pšu, príslušník 5. pšu , Foto: príslušník 5. pšu - Dátum: 14.02.2024
Čítanosť: 1333
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share