Preskocit navigáciu

Útok na základňu Eagle


Útok na základňu Eagle

Príslušníkov mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO skoro ráno prebudil na ich základni Eagle raketový útok. Po jeho odrazení sa pred bránou zhromaždil početný dav demonštrantov. Žiadajú veliteľa základne o vydanie podľa nich vinníka automobilovej nehody, pri ktorej zahynul jeden miestny občan. Najskôr pokojný protest, neskôr prerástol na pokus o prelomenie brány základne.

Jej poľská ochrana sa najskôr pokúšala upokojiť protesty vyjednávaním, ktorým boli poverení slovenskí a českí vyjednávači nadporučík Vladimír Telesnický a kapitán Zdeněk Koreczki. Musela byť povolaná slovenská jednotka vojenskej polície, trénovaná a vybavená na zásah proti demonštrantom. Na zásah bol pripravený aj psovod rotný Pavel Klaučo so svojím psom Atosom. Následne boli zástupcovia demonštrantov vpustení na základňu, kde predniesli veliteľovi práporu podplukovníkovi Gregorzovi Pardovi svoje žiadosti. Pri vchode ich dôkladne prehliadli slovenskí vojaci. Rokovania demonštrantov neuspokojili a tak musela byť proti nim nasadená slovenská jednotka. Podarilo sa jej vytlačiť dav z blízkosti základne.

V ďalšom priebehu dňa príslušníci mnohonárodného práporu riešili niekoľko ďalších incidentov. Spoločná jednotka slovenských a poľských vojakov, ktorá mala k dispozícii aj kolesové obrnené vozidlá Aligator a Dzik musela zasahovať v meste Novy mur. Zaisťovala bezpečnosť sprevádzanej VIP osoby počas stretnutia s miestnymi predstaviteľmi. Na akcii sa podieľali aj chorvátski vojenskí policajti.

Podľa zástupcu náčelníka štábu riaditeľstva cvičenia majora Jozefa Šoltýsa, ktorý sa prednedávnom vrátil z pôsobenia v operácii ISAF, celý scenár cvičenia vychádza z reálnych skúseností z konfliktných oblastí sveta, najmä z Afganistanu.


Útok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu EagleÚtok na základňu Eagle

Autor: Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 19.09.2012
Čítanosť: 16197
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share