Preskocit navigáciu

Letci z Prešova si pripomenuli 10. výročie vstupu SR do NATO


Letci z Prešova si pripomenuli 10. výročie vstupu SR do NATO
Prešovskí letci sa dňa 4. apríla stretli na nástupisku vrtuľníkového krídla, aby si pripomenuli 10. výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie.
Snahu o začlenenie do štruktúr NATO vyjadrili Slováci už krátko po vzniku samostatného štátu. Bruselský summit konaný 10. a 11. januára 1994 prijal program „Partnerstvo za mier“ a pozval všetky krajiny Konferencie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe do svojich štruktúr. Od tej doby sa výrazne zvýšilo úsilie Slovenskej republiky o vstup do NATO. Významnú úlohu v tomto procese, najmä v oblasti plnenia vojenských kritérií a požiadaviek zohrávali aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Celé toto úsilie bolo korunované úspechom, keď historicky mladá Slovenská republika bola 29. marca 2004 vstúpila do Severoatlantickej aliancie.
Od tej doby sa aj príslušníci vrtuľníkového krídla v Prešove úspešne podieľajú na plnení úloh vyplývajúcich z členstva v NATO, či už to bolo pôsobenie samostatnej vrtuľníkovej jednotky v zahraničí, účasť na cvičeniach alebo plnenie úloh jednotlivcov vo vojenských operáciách.
Veliteľ krídla plukovník Róbert Tóth následne vyhodnotil úlohy, ktoré príslušníci krídla plnili v mesiaci marec a vytýčil hlavné úlohy útvaru v mesiaci apríl. Na záver sa všetkým príslušníkom krídla poďakoval za ich profesionálnu prácu nielen v zahraničí, ale aj doma na svojich funkciách, pretože všetci sa svojou prácou pričinili o to, že Slovenská republika je plnohodnotným členom NATO.

Letci z Prešova si pripomenuli 10. výročie vstupu SR do NATOLetci z Prešova si pripomenuli 10. výročie vstupu SR do NATOLetci z Prešova si pripomenuli 10. výročie vstupu SR do NATOLetci z Prešova si pripomenuli 10. výročie vstupu SR do NATOLetci z Prešova si pripomenuli 10. výročie vstupu SR do NATOLetci z Prešova si pripomenuli 10. výročie vstupu SR do NATO

Autor: por. Daniel NEHILA , Foto: autor - Dátum: 08.04.2014
Čítanosť: 7677
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share