Preskocit navigáciu

Oprava pamätníka slovenského cyklistu v Sarajeve


Oprava pamätníka slovenského cyklistu v Sarajeve
Príslušníci OS SR vyslaní na plnenie úloh v operácii EUFOR ALTHEA sa podieľali na oprave pamätníka v Sarajeve pripomínajúceho tragické úmrtie cyklistu Petra Patscha.
 
Peter Patsch sa dňa 29. septembra 2010 vracal cez Sarajevo (Bosna a Hercegovina) z vysnívanej a zároveň osudnej 11.000 kilometrovej výpravy za pyramídami v Egypte, ktorú začal v júni spolu s kamarátom Braňom. A práve v Sarajeve, iba 700 km od domova, zmietlo 58-ročného Petra z cesty protiidúce auto. V osudný deň sa zoznámil so Slovenkou Lenkou, ktorá bicyklovala na ceste pred ním. V čase nehody počula Lenka náraz a Petra našla ležať v kaluži krvi. Následkom zranenia hlavy upadol Peter do kómy, z ktorej sa už ani po prevoze špeciálom na Slovensko neprebral. Skonal dňa 23. februára 2011 po 147 dňoch bojovania o svoj život.
 
Peter Patsch bol skúseným cyklistom, zakladateľom a predsedom cykloklubu Záhorák. Každý rok absolvoval niekoľkomesačnú expedíciu na rôznych miestach sveta, celkovo má na svojom konte 13 takýchto expedícií. V roku 2002 sa vydal na 1. slovenskú cykloturistickú expedíciu - Hodvábna cesta, v roku 2006 absolvoval Slovakia – British Islands Tour, v roku 2008 Slovakia – Morocco Tour 2008 a v roku 2010 Orient Egypt Tour. Osudnou sa mu stala práve posledná výprava. Na bicykli precestoval viac ako 100 tisíc kilometrov, stále s úsmevom a dobrou náladou. Bol známy svojim výrokom, že z bicykla je svet oveľa krajší a človek si z cyklistického sedla dokáže prírodu oveľa lepšie vychutnať.
 
Na počesť zosnulého cyklistu organizuje cykloklub Záhorák každoročne v máji cyklomaratón pod názvom Memoriál Petra Patscha, na ktorom sa cyklisti pokúšajú zdolať 215 km v sedle bicykla za menej ako 13 hodín. Tragickú nehodu cyklistu pripomína aj pamätník, ktorý bol umiestnený v Sarajeve rok po nehode, 29. septembra 2011. Práve tento pamätník neušiel pozornosti slovenským vojakom vyslaným do operácie EUFOR ALTHEA v rotácii 2017-2018. Keďže na stave pamätníka sa podpísal zub času, po siedmych rokoch si zaslúžil renováciu. Po kontaktovaní manželky Zuzany Patschovej sa príslušníci OS SR podujali na výrobu nového pamätníka. Na jeho výrobu finančne prispeli okrem slovenských vojakov aj zamestnanci Veľvyslanectva SR v Sarajeve a cykloklub Záhorák. Koncom augusta 2018 bol nový pamätník osadený na mieste nehody a 7 rokov po osadení pôvodného pamätného bicykla - dňa 29. septembra 2018 sa uskutoční oficiálne otvorenie pamätníka s pietnym aktom na počesť Petra Patscha.
 
Uctením pamiatky zosnulého krajana potešili príslušníci OS SR nielen jeho manželku, ktorá bola ich aktivitou dojatá, ale prispeli aj k prezentácii dobrého mena Slovenskej republiky a OS SR za hranicami našej vlasti.

Oprava pamätníka slovenského cyklistu v SarajeveOprava pamätníka slovenského cyklistu v SarajeveOprava pamätníka slovenského cyklistu v Sarajeve

Autor: StrCaP , Foto: StrCaP - Dátum: 04.09.2018
Čítanosť: 3790
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share