Preskocit navigáciu

Veliteľ mnohonárodného zboru NATO na Slovensku


Veliteľ mnohonárodného zboru NATO na Slovensku

Veliteľ Mnohonárodného zboru - severovýchod z poľského Štetína, ktoré je súčasťou veliteľských štruktúr Severoatlantickej aliancie so zodpovednosťou za riadenie 8 styčných a integračných tímov NATO v krajinách východného krídla aliancie, pricestoval v dňoch 11. a 12. februára na Slovensko.
Generálporučík Sławomir Wojciechowski pricestoval, po prvýkrát od nástupu do funkcie veliteľa zboru, na inšpekciu Styčného integračného tímu NATO (NFIU) sídliaceho vo Vajnorských kasárňach.
Generálporučík Wojciechowski sa počas pobytu stretol s predstaviteľmi rezortu obrany a delegáciou Generálneho štábu OS SR na rokovaniach o aktuálnych bezpečnostných otázkach. Počas stretnutia s náčelníkom Generálneho štábu generálporučík Wojciechowski vyzdvihol úroveň spolupráce medzi generálnym štábom a tímom NFIU, najmä jeho zapojenie do plánovacích procesov vojenských cvičení s medzinárodnou účasťou. „Oceňujem aktívny prístup velenia ozbrojených síl pri zapájaní NFIU do procesov vedúcich k hladkej integrácii spojeneckých aktivít, ktoré posilňujú našu spoločnú bezpečnosť,“ uviedol na záver stretnutia generálporučík Wojciechowski. Zároveň sa s náčelníkom Generálneho štábu OS SR dohodli na zásadách ďalšej spolupráce pri plnení úloh vo výcvikovom roku 2019.
Počas rokovaní s delegáciou velenia ozbrojených síl si obe strany vymenili informácie týkajúce sa najmä súčasnej a plánovanej účasti slovenských ozbrojených síl v aktivitách na posilnenie východného krídla aliancie, v podobe posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) v Pobaltí, alebo nasadení slovenských vojakov v ostatných styčných integračných tímoch. Obe delegácie sa zhodli na potrebe aktívnej výmeny informácií a posilneniu aktivít NFIU, ktoré je jednou z viditeľných znakov prítomnosti Aliancie na Slovensku. Po skončení rokovaní na Generálnom štábe OS SR veliteľ zboru odcestoval do Maďarska, kde bude pokračovať v inšpekčnej ceste po podriadených styčných integračných tímoch.


Veliteľ mnohonárodného zboru NATO na SlovenskuVeliteľ mnohonárodného zboru NATO na SlovenskuVeliteľ mnohonárodného zboru NATO na SlovenskuVeliteľ mnohonárodného zboru NATO na SlovenskuVeliteľ mnohonárodného zboru NATO na Slovensku 2Veliteľ mnohonárodného zboru NATO na Slovensku 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: OOd NGŠ - PP - Dátum: 13.02.2019
Čítanosť: 7764
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share