Preskocit navigáciu

Legiovlak 2019 spojený s prezentáciou OS SR aj na miestach v Posádke Zvolen


Legiovlak 2019 spojený s prezentáciou OS SR aj na miestach v Posádke Zvolen

Pripomenutie si historických udalostí bojov z leta 1919 v strede Slovenska bolo v dňoch 8. a 9. júna 2019 sprievodným motívom pre zastavenie Legiovlaku pri Hronskej Breznici a v Banskej Štiavnici. Úlohy prezentácie ozbrojených síl zabezpečených príslušníkmi vzdušných síl s praktickými ukážkami boli doplnkovým programom slávnostnej časti a návštevy expozície vlaku jej účastníkmi zo širokého regiónu.

Legiovlak, ktorý od roku 2013 v mesiacoch marec až december navštevuje rôzne miesta Českej republiky a Slovenska má svoj špecifický prívlastok – pojazdné kasárne. Organizátori tohto projektu v spolupráci s rezortom obrany SR šíria v roku 2019 touto formou odkaz udalostí na území stredného Slovenska a zároveň pritom nadväzujú na vytváranie československého vojska v Rusku v roku 1918.

K faktom o československých legionároch sa tak v súčinnosti organizátorov aj z Nadácie Milana Rastislava Štefánika pripojili informácie o bojoch v Banskej Štiavnici dňa 10. júna a v Hronskej Breznici 11. júna 1919 vojakmi 2. divízie Československej armády pod velením plukovníka Josefa Šnejdárka.

Príslušníci veliteľstva vzdušných síl Zvolen, plukovník Peter Baliak a Vladimír Zastko vo svojich príhovoroch v rámci slávnostnej časti v jednotlivých miestach zastavenia vlaku vyzdvihli dôležitosť spolupráce rezortu obrany SR a Ozbrojených síl SR pri zabezpečení takého špecifického projektu zastrešovaného Československou obcou legionárskou. Poukázali pritom na slovenských legionárov a príslušníkov československého zahraničného vojska ako na jeden z troch základných pilierov vojenských tradícií Slovenskej republiky.

Aj vďaka prepojeniu úsilia spoluorganizátorov bolo možné popri prezentácii OS SR a ukážkach spojiť odkaz generála Milana Rastislava Štefánika s faktmi o projekte brannej výchovy a príprave na obranu štátu pre školy s ďalšími informáciami. Patrila medzi ne aj tá o stotisíc vojakoch, československých legionároch, pôsobiacich na Transsibírskej magistrále v rokoch 1919 až 1920 ako aj o 259 legionárskych vlakoch, 531 osobných a 10 287 nákladných železničných vagónoch.


1111

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: vvzs - Dátum:
Čítanosť: 1736
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share