Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci participovali na cvičení Quick Response 2020


Slovenskí vojaci participovali na cvičení Quick Response 2020

V dňoch 30. augusta až 5. septembra 2020 bolo v priestore operácie EUFOR – Althea v Bosne a Hercegovine vykonané cvičenie QUICK RESPONSE 2020. Každoročné cvičenie malo za úlohu preveriť spôsobilosti EUFOR v nasadení rezervných síl vysokej pripravenosti vyčlenených krajín prispievajúcich do mnohonárodného práporu.

Na cvičení participovali aj príslušníci slovenského kontingentu pôsobiaceho v operácii EUFOR Althea. Veliteľ slovenského kontingentu a zároveň veliteľ Koordinačného centra styčných a pozorovacích tímov (LOT Coordination Centre - LCC) podplukovník Michal Rázga, spolu s koordinátorom priestoru zodpovednosti slovenských styčných a pozorovacích tímov (Liaison and Observation Team – LOT) majorom Radovanom Štefančínom a administrátorom LCC nadrotmajstrom Róbertom Tóthom koordinovali, v súčinnosti so spoločným operačným centrom veliteľstva EUFOR (kapitán Dušan Jelínek), evakuáciu LOT vo Višegrade, Jablanici a Brčku. Práve slovenský LOT vo Višegrade bol na základe rozohry ako prvý obkolesený protestujúcim davom, ktorý žiadal odchod jednotiek EUFOR z Bosny a Hercegoviny. Nakoľko dochádzalo k eskalácii napätia, veliteľ LOT kapitán Slavomír Káčer povolal v zmysle operačných postupov na pomoc jednotky medzinárodného práporu EUFOR. Na potlačenie protestujúceho davu bola vyslaná maďarská jednotka, ktorá odstránila cestné zátarasy vybudované počas protestu a vytlačila rozvášnený dav do vzdialenosti, ktorá umožnila bezpečnú evakuáciu príslušníkov slovenského LOT. Celý epizóda cvičenia prebiehala pod dohľadom hodnotiaceho tímu, ktorý vyjadril spokojnosť s rozhodovacím procesom veliteľa LOT, ako aj so splnením úloh nútenej evakuácie LOT v zmysle štandardných operačných postupov. Súčasťou rozohry bolo aj zranenie príslušníka mnohonárodného práporu, ktorý bol následne transportovaný letecky na ďalšie ošetrenie.

Epizódu cvičenia si prišiel pozrieť osobne aj veliteľ EUFOR generálmajor Reinhard Trischak, ktorý po splnení úloh vyjadril svoju spokojnosť: „Veľmi ma potešil spôsob, akým dnes mnohonárodné sily spolupracovali. Čas na integráciu jednotiek je pochopiteľne veľmi krátky a my musíme dosiahnuť maximum. Školiaci personál v kempe Butmir odviedol skvelú prácu.“

Cvičenie rezervných síl EUFOR QUICK RESPONSE sa koná každoročne v priestore operácie Althea. Cieľom cvičenia je preveriť funkčnosť plánov nasadenia a spôsobilosť predurčených síl vysokej pripravenosti plniť svoj mandát. Okrem jednotiek mnohonárodného práporu (Rakúsko, Bulharsko, Grécko, Maďarsko, Rumunsko, Taliansko a Veľká Británia) participovali na cvičení aj jednotky KFOR, miestne autority, organizácie zabezpečujúce dodržiavanie práva, ako aj Ozbrojené sily Bosny a Hercegoviny. Napriek prísnym opatreniam v prevencii proti ochoreniu COVID-19, tento rok participovalo na cvičení spolu 20 krajín, ktoré pod velením EUFOR jasne demonštrovali pokračujúci záväzok k zachovaniu bezpečnosti, stability a rozvoja Bosny a Hercegoviny.

https://youtu.be/-qGdZak-Nw8 (základná informácia o cvičení)
https://youtu.be/YPTYx0ZHOPQ (epizóda z prvého dňa cvičenia – evakuácia LOT Višegrad)


Slovenskí vojaci participovali na cvičení Quick Response 2020Slovenskí vojaci participovali na cvičení Quick Response 2020Slovenskí vojaci participovali na cvičení Quick Response 2020Slovenskí vojaci participovali na cvičení Quick Response 2020

Autor: pplk. Michal RÁZGA , Foto: PAO EUFOR - Dátum: 18.09.2020
Čítanosť: 7403
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share