Preskocit navigáciu

Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19


Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19

V priestoroch Centra výcviku Lešť sa v dňoch 5. až 9. októbra uskutočnilo cvičenie vojenských hasičských jednotiek Fire Rescue 2020. Rozsah a účasť na cvičení v tomto roku nepriaznivo poznamenali opatrenia v súvislosti s Covid-19. Preto na ňom chýbali tradiční zahraniční účastníci z Armády ČR, Úradu hlavného lekára OS SR, Zdravotnej záchrannej služby Bratislava i figuranti z radov študentov banskobystrickej zdravotnej školy.
„Cvičenia sa preto zúčastňujú len príslušníci vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl. Jeho hlavným cieľom je precvičiť a zosúladiť činnosť zasahujúcich hasičských družstiev pri vykonávaní špeciálnych činností a záchranných prác počas zásahov,“ hovorí riadiaci cvičenia Fire Rescue 2020 podplukovník Róbert Senček z veliteľstva vzdušných síl Zvolen.
V Centre výcviku Lešť si podľa neho hasičské jednotky z dopravného krídla Kuchyňa, taktického krídla Sliač, vrtuľníkového krídla Prešov, PLRB Nitra a brigády riadenia vzdušných operácií Zvolen okrem iného precvičili a prehĺbili schopností veliteľov zásahov pri velení, riadení zásahov a vytváraní štábu zásahu, ako aj súčinnosť zasahujúcich hasičských družstiev a záchranných zložiek pri leteckých nehodách, požiaroch leteckej techniky, požiaroch budov a mimoriadnych udalostiach s hromadným postihnutím osôb.
Účastníci cvičenia sa museli vysporiadať aj s požiarom viacpodlažnej budovy. Pri tomto zásahu si precvičili záchranu osôb pomocou špeciálneho záchranného lezeckého vybavenia v obmedzenom priestore. Riešili aj situáciu, ktorá nastala po páde leteckej techniky do obytného priestoru, po nehode autobusu v ťažko prístupnom horskom teréne. Ale aj zásah pri nehode osobného automobilu na železničnom priecestí s únikom horľavej kvapaliny, kde hrozilo možné ohrozenie zasahujúcich posádok chemickými látkami.
Podplukovník Róbert Senček a hlavný hasič vzdušných síl kapitán Ján Leško, ktorý pôsobí v skupine plánovania logistiky a vojenskej dopravy veliteľstva vzdušných síl dodávajú, že vzhľadom na súčasnú situáciu sa zamerali predovšetkým na lepšie zapracovanie, zapojenie novších príslušníkov hasičských jednotiek do práce svojich kolektívov. Aby sa zdokonalili a zladili aj v spoločnej činnosti jednotlivých hasičských jednotiek, lebo často zasahujú spoločne pri zabezpečení bezpečnosti a ochrane leteckej prevádzky a pomoci pri asistenčných službách v rámci domáceho krízového manažmentu.
Podľa nich medzi najlepších v priebehu cvičenia patrili: desiatnik Marián Hečko z nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, čatár Igor Truban zo zvolenskej brigády riadenia vzdušných operácií, čatár Ivan Leššo z prešovského vrtuľníkového krídla, desiatnik Juraj Murček z taktického krídla Sliač a slobodník Dušan Gabonay z dopravného krídla Kuchyňa. Napriek spomínaným obmedzeniam pre Covid-19 cvičenie Fire Rescue 2020 svoje ciele splnilo.


Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 2Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 2Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 2Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 2Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 3Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 3Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 3Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 3Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 4Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 4Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 4Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 4Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 5Fire Rescue v tomto roku v tieni Covid-19 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 08.10.2020
Čítanosť: 5298
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share