Preskocit navigáciu

Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova


Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova

V priestoroch Centra výcviku Lešť sa 7. až 8. júla uskutočnil už v poradí 15. ročník súťaže Železný muž. Minulý rok sa z dôvodu protiepidemiologických opatrení v súvislosti s Covid-19 neuskutočnila. Zúčastnili sa ho príslušníci troch silových rezortov: ministerstva obrany, ministerstva vnútra a ministerstva spravodlivosti. Celkom 30 odvážnych mužov, ktorí sa rozhodli popasovať s nástrahami súťaže v tomto roku ešte sťaženej doslova tropickými teplotami.
Čakal ich zrýchlený presun v uniformách a so zbraňou na 5 kilometrov, prekážková dráha CIZMA, ťahanie deväťtonového terénneho vozidla Aktis na vzdialenosť 40 metrov, zhyby na hrazde nadhmatom spojené v jednej disciplíne aj nosením 200 kg a vyše 60 kg predmetov na vzdialenosť 50 metrov, šplh na lane bez prírazu, otáčanie 200 kg pneumatiky a zdvíhanie klady, zasa trojica úloh v jednej disciplíne, beh s dvoma 32 kg závažiami na 100 metrov, nasadenie škrtidla a vynesenie figuríny po schodoch. A záverečnou čerešničkou na torte bol skok z vrtuľníkového a výsadkového trenažéra Jakub Koloseum do vododromu a následné plávanie v maskáčoch a kanadách a opätovné vylezenie do vrtuľníka z vodnej hladiny po lanovom rebríku.
Súťaž už tradične usporiadalo Centrum výcviku Lešť prostredníctvom svojho Odboru špeciálneho výcviku. Zástupcu riaditeľa Centra výcviku Lešť podplukovníka Ľuboša Guľáša, len mrzí v posledných rokoch slabá účasť zástupcov rezortu na súťaži. V tomto roku ho reprezentovali len 5 príslušníci (Vojenskej polície, prešovského práporu Istar, útvaru Čestnej stráže prezidentky SR, martinského mechanizovaného práporu a nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády). „Napriek tomu som rád, že víťazom sa stal podobne ako v poslednom ročníku pred dvomi rokmi desiatnik Tomáš Dzurila z práporu Istar. Pevne dúfam, že v nasledujúcom ročníku sa už na súťaži predstavia zástupcovia viacerých útvarov ozbrojených síl. Vzhľadom na abnormálne teploty, ktoré ešte zvyšovali náročnosť jednotlivých disciplín si ale pochvalu zaslúžia všetci účastníci súťaže,“ konštatoval podplukovník Guľáš. Na druhom mieste v súťaži napokon skončil podpráporčík Matej Veselý z PPÚ Žilina a na treťom nadpráporčík Peter Ursíny z PPÚ Banská Bystrica.


Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z PrešovaŽelezným mužom je znova desiatnik Dzurila z PrešovaŽelezným mužom je znova desiatnik Dzurila z PrešovaŽelezným mužom je znova desiatnik Dzurila z PrešovaŽelezným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 2Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 2Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 2Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 2Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 3Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 3Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 3Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 3Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 4Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 4Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 4Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 4Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 5Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 5Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 5Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 5Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 6Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 6Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 6Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 6Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 7Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 7Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 7Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 7Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 8Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 8Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 8Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 8Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 9Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 9Železným mužom je znova desiatnik Dzurila z Prešova 9

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 09.07.2021
Čítanosť: 7295
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share